Meer over de club

In Nederland bedrijven een kleine 4000 mensen het zweefvliegen, meestal in clubverband.

De Zweefvliegclub Deelen is een vereniging met ongeveer 75 leden. De club is gehuisvest op de militaire vliegbasis Deelen bij Arnhem naast het Park de Hoge Veluwe in een van de mooiste stukjes van Nederland.

Er wordt gezamenlijk met de Zweefvliegclub Rotterdam (circa 55 leden) gevlogen. De middelen van de clubs (lierbaan en lier, vliegtuigen, ruimtes, et cetera) worden in goed onderling overleg gedeeld. Ook het onderhoud, open dagen, wedstrijden en meer wordt gezamenlijk georganiseerd en uitgevoerd.

De club bestaat uit allemaal vrijwilligers die gezamenlijk het zweefvliegbedrijf (en jouw hobby) mogelijk maken: geven van instructie, lieren, kabels aanhaken, vliegtuigen uit het veld halen, plegen van onderhoud. Dit houdt ook de kosten laag en maakt het vliegen leerzaam en een ontspannende bezigheid. Aan het eind van de vliegdag wordt vaak nog een biertje of frisje gedronken in de bar van de clubs.

Naast de clubvliegtuigen (7) heeft een gedeelte van de leden ook nog de beschikking over een zweefvliegtuig in een maatschap van een aantal leden of geheel privé.

De zweefvliegtuigen worden met een lier de lucht in gebracht. Na vernieuwing van de harde baan in 2014 wordt er ook met een gemotoriseerd sleepvliegtuig het luchtruim gekozen. Dit is een duurdere startmethode die je vaak in het buitenland tegenkomt.

De club heeft een gevarieerde leeftijdsopbouw en bestaat uit leden die net zijn begonnen met zweefvliegen (kan al vanaf 14 jaar!) tot zweefvliegers die al een flink aantal decennia vliegen. Sommige leden zijn bevoegd om instructie te geven en andere leden dragen op een andere wijze bij aan de clubactiviteiten om het zweefvliegen mogelijk te maken.

Het onderhoud aan clubvliegtuigen en het rollende materieel wordt in de winterperiode (1 november tot 1 maart) en zoveel als mogelijk in eigen beheer op zaterdag uitgevoerd. Ook de eigenaren van privé vliegtuigen doen dat in dezelfde hangar. Regelmatig wordt in deze periode nog een aantal speciale evenementen georganiseerd. Denk dan aan een schoonmaak ("loempia") dag en lezingen (overland, met parachute vliegtuig verlaten, et cetera).


ASK23 - Overgangstrainer voor de solist

Duo Discus XLT - Turbo(!) prestatievliegtuig voor twee

Discus 2b - Prestatievliegtuig

ASK13 - Voor de opleiding en het plezier!

ASK21 - Voor de opleiding
LS4 - Overgangstrainer voor de gevorderde solist
LS4 - Overgangstrainer voor de gevorderde solist

ASW28 - Prestatie vliegtuig