Overland vliegen

Na het behalen van je 'Glider Pilot License' stopt het niet met leren. Veel zweefvliegers willen niet meer binnen
het bereik van het eigen veld blijven maar zetten een route uit naar andere plaatsen. Vaak een driehoek van bijvoorbeeld 200, 300, Duo Discus overland500 km. Dit noemen we 'overland' vliegen. Overlandvliegen is afhankelijk van de hoeveelheid thermiek, opstijgende warme lucht. De kunst is dan om je geplande route in zo'n kort mogelijk tijdbestek te vliegen. Hoe harder je vliegt hoe vlugger je ook weer hoogte verliest. Om de snelheid te optimaliseren moet je optimaal profiteren van de thermiek en dan aangepast aan de volgende verwachte thermische plaats zo snel mogelijk vliegen. Afgezien van de mooie landschappen onder je is dit een mentale uitdaging die menig zweefvlieger veel plezier geeft.

Ook gebeurt het dat de thermiek ophoudt als het gevolg van overontwikkeling van de wolken ('het trekt dicht') of bijvoorbeeld door een hoge bewolking de zoninstraling wordt getemperd. Het stijgen houdt dan op. De meeste beginnende overland vliegers geldt dat men vaker een buitenlanding in een akker of een weiland moet maken dan de ervaren rot.
Niet erg, maar leerzaam. In het begin spannend en geeft veel mooie en stoere verhalen. Meestal wordt je door de eigenaar en de familie van de akker of weiland zeer gastvrij ontvangen tot dat de ophaalploeg komt. Natuurlijk probeert iedere zweefvlieger weer thuis te komen, dat is een belangrijk deel van de uitdaging.

Het overland vliegen vormt de basis voor de zweefvliegsport. Elke mooie dag wordt door de overlandvliegers gebruikt om een bepaalde afstand te vliegen en daarmee punten te scoren. De vlucht wordt door een logger in het vliegtuig geregistreerd. Na de vlucht upload je de log van je vlucht naar een Online Contest (OLC) site en kun je punten scoren voor de wijze waarop jij met snelheid, afstand hebt gevlogen. Zo zie je snel hoe goed jij het hebt gedaan ten opzichte van de overige vliegers. Dit registeren gebeurt niet alleen in Nederland maar elke dag wereldwijd! Kijk maar eens op de OLC site